Şeful secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială de la Spitalul Judeţean din Oradea, doctorul Constantin Romanul, a fost surprins în această dimineaţă, în timp ce primea câte 200 de euro de la două studente la Facultatea de Medicină din oraş. Potrivit procurorilor Parchetului Judeţean Bihor, în schimbul banilor medicul ar fi urmat să le faciliteze promovarea examenelor la disciplinele la care este titular, în calitate de profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Oradea.
Aş putea să bag mâna în foc şi sunt sigur că nu m-aş arde, că un astfel de profesor găseşti în peste 90% din universitaţiile de stat din România. Vorbesc despre învăţămantul universitar de stat pentru că cel particular e şi mai praf. În învăţământul particular treaba merge cam aşa, te duci la facultate, te înscri, plăteşti taxa de şcolarizare, dacă vrei mai treci şi pe la cursuri, dacă nu, ne vedem la examene. La examene mai plateşti câteva “taxe de examen” şi uite aşa dupa trei ani de studii aprofundate ai în mână o diplomă care atestă absolvirea unei instituşii de învaţământ superior (cunosc un caz în Timişoara, deci vorbesc în cunoştinţă de cauză).
Dar să revenim la cazul de la Oradea. Două studente, care probabil au ajuns în mod accidental la facultatea de medicină, ajung la concluzia că aici ai mult de învăţat pentru a promova un examen, alţii poate nu citesc într-o viaţă cât au ele de învăţat pentru un examen, dar nici toată lumea nu face medicina.
Şi ce fac fetele noastre? Întreabă în stânga, întreabă în dreapta şi afla că mai există şi o altă cale de a promova examenul, plateşti examenul dacă nu ai chef să înveţi compendii întregi.
Îşi fac curaj, merg la profesor, discută problema şi când afla că pentru a promova examenul trebuie să platească 200 de euro îşi dau seama ca e cam mult pentru buzunarele lor şi nu îşi permit. Fac un efort de gândire şi suna la parchet. Parchetul se sesizează, se face un flagrant, profesorul este arestat pentru cercetari (nesimţitul, a îndrăznit să ceară mită) şi toată le laudă pe fete pentru atitudinea lor. Ar fi interesant de urmărit dacă fetele vor mai termina facultatea de medicina din Oradea, chiar dacă va fi gasit vinovat şi nu va mai putea preda, acolo este totuşi un grup de prieteni care nu vor uita ce a paţit colegul lor şi vor avea “grijă” de soarta celor doua studente.
Orbiţi de efectul situaţiei oamenii refuză să mai observe cauza care a generat efectul şi toată lumea sare la gâtul profesorului, iar cele două studente devin adevarate eroine, când de fapt ele sunt adevaratele vinovate.
Personal aş fi deacord ca pedeapsa pentru dare de mită să fie cel puţin de trei ori mai mare decât pedeapsa pentru luare de mită. De ce? Pentru că în România toată lumea dă mită iar numarul celor care primesc este mult mai mic decât al celor care dau mită. De ce dă toată lumea mită? Pentru că aşa am fost educaţi, asta am vazut în jurul nostru şi ne-am obişnuit să alegem calea mai uşoară. Te opreşte poliţia pentru ca ai trecut pe roşu, dai 50 de euro la poliţist. Decât să îţi reţină carnetul mai bine dai 50 de euro că aşa e mai simplu, e mai uşor. Mergi la doctor, bagi câteva sute de lei în buzunarul de la halatul lui, ca să aibă mai multă griză de tine şi pentru ca aşa face toată lumea.
Doar că majoritatea nu înţeleg că micile atenţii pe care ei le oferă pentru a scăpa mai uşor şi pentru ca “aşa trebuie”, reprezintă tot o dare de mită.
Oare când vom înţelege că mingea e la noi, ăştia mulţi şi că doar de la noi poate veni schimbarea.